Het kiezen van goede studio monitoren is essentieel als je sessies goed wil beoordelen op kwaliteit. Het kiezen is voor veel studio-eigenaren tevens een opwindende maar ietwat frustrerende taak. Er zijn verschillende modellen Studio monitoren te koop, en het is moeilijk om te weten wat belangrijk is als je voor het eerst studiomonitors koopt. Monitoren variëren ook enorm in functies en kwaliteit, dus het is essentieel om te weten waar je op moet letten. In deze gids leert je de verschillen tussen Studio monitoren en luidsprekers. Het zal je ook door de soorten beschikbare studiomonitors leiden zodat je een weloverwogen aankoop kunt doen bij een goede aanbieder zoals I4 Studio.

Waarom studio monitoren anders zijn dan speakers

Er is geen beter gevoel voor een muzikant dan zijn nieuwste nummer te horen in een geweldige mix. Een geweldige mix laat de energie en emotie zien die jij als componist en songwriter wilt overbrengen. Daarbij gaat het om zaken zoals energie en hardheid, maar ook helderheid en hoe gedetailleerd het geluid is. Deze mix moet ook goed klinken op goedkope oordopjes, een simpele speaker maar ook high-end stereo systemen. Met studio monitoren van hoge kwaliteit kan de mixer of producer duidelijk horen wat ze mixen, zodat ze de juiste mixbeslissingen kunnen nemen. Ze zijn dus onmisbaar als je kwaliteit wil produceren en ook wil weten hoe het resultaat klinkt op verschillende apparaten. Vergeet ook niet dat je duizenden euro’s kunt uitgeven aan microfoons, software en plug-ins maar als je jouw nummers niet nauwkeurig en duidelijk kunt horen is dat een gigantisch manco.

Tips voor het kiezen van de juiste monitoren

Studio monitoren zijn er in veel verschillende maten. Toch is het belangrijk dat ze dicht bij je luisterpositie bevinden. Het lijkt een voor de hand liggende suggestie om de grootste luidspreker te kopen die je je kunt veroorloven met het oog op een betere basweergave. Hou er rekening mee dat de luidspreker grootte past bij de grootte van jouw controlekamer. Als je een typische logeerkamer in een huis of appartement als studio hebt, heb je waarschijnlijk niets groters nodig dan een paar 5 inch monitoren. Als je je echter in een grotere soort controlekamer bevindt of een grotere kelder studio, is het misschien beter om 8 inch-luidsprekers te kiezen.

Hou rekening met je budget

Studio monitoren kunnen een aardig prijskaartje hebben. Je zou echt niet meer geld moeten uitgeven dan je je kunt veroorloven aan een bepaald stuk studio apparatuur zoals studio monitoren. Als je veel geld te besteden hebt aan luidsprekers is dat natuurlijk geweldig. Als je maar een beperkt budget hebt is dat ook prima. Bepaal gewoon wat je maximaal wil uitgeven en of het echt nodig is om meer uit te geven. Met zoveel geweldige fabrikanten die geweldige luidsprekers voor elke prijs produceren, hoeft je tegenwoordig niet veel tijd te besteden aan zoeken.

Afsluitend: Monitoren bepalen niet alles

Tot slot moet je begrijpen dat monitors maar een deel zijn van het hele studio plaatje. Jouw kamer zal het geluid dat uit je luidsprekers komt kleuren en veranderen. Je converters kleuren en vormen ook het geluid dat uit luidsprekers komt. Hetzelfde geldt voor je luisterpositie in jouw kamer zal kleur en vorm geven aan hoe je hoort wat er uit je luidsprekers komt. Studiomonitors zijn dus een hulpmiddel om een doel te bereiken, maar er zijn meer factoren die je in acht moet nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *