We zijn inmiddels gewend aan de aanwezigheid van virtual reality, maar de technologie achter VR staat allesbehalve stil. Nog altijd gaat de kwaliteit en gaan de mogelijkheden van VR in een moordend tempo vooruit.

We kunnen VR-games spelen, maar ook gebruik maken van praktische toepassingen in het bedrijfsleven. Steeds vaker is het bijvoorbeeld mogelijk om tijdens de bouw van een nieuwe woning door middel van virtual reality vast een impressie te krijgen van het huis.

Wat mogen we verwachten van VR in 2019? Als je het ons vraagt: heel veel!

Eye tracking in virtual reality

Eén van de grootste ontwikkelingen in virtual reality wordt waarschijnlijk eye tracking. De bril volgt dan de ogen en kan zo precies inschatten waar men kijkt.

Dit maakt het mogelijk bepaalde delen van het beeld scherp te maken (waar men zich op focust) en andere delen waziger, net zoals dat in de echte wereld ook het geval is.

Dat maakt virtual reality niet alleen realistischer, maar ook efficiënter. Ontwikkelaars kunnen zo bepaalde delen van het beeld van hoge kwaliteit maken, zonder in te leveren op laadsnelheid en dergelijke, omdat andere delen vager zijn en dus minder processorkracht nodig hebben.

VR en drones

DJI was de eerste ontwikkelaar van drones die de mogelijkheid gaf een VR bril te nemen bij de drone. Deze bril kan gebruikt worden om door “de ogen van de drone” te kijken en zo zeer gericht rond te vliegen en te filmen.

Hiermee is het de volgende stap op de zogenaamde first-person view drones, waarbij je via een beeldscherm door de camera van de drone kijkt.

Hoewel het hier niet zozeer om VR gaat, maar eerder augmented reality, kan de bril van DJI ook ingezet worden voor VR games.

Omdat droneontwikkelaars zo ook bijdragen aan de ontwikkeling van VR, zal dit de gehele vooruitgang alleen maar versnellen.

Hogere kwaliteit

Een veelgehoorde klacht is dat de kwaliteit van het scherm in een VR bril nog te wensen overlaat. Daarmee houden we nog niet eens rekening met de grote hoeveelheid brillen die simpelweg het scherm van een smartphone gebruiken.

De verwachting is dat de kwaliteit en resolutie van het scherm in een VR bril in 2019 sterk omhoog zal gaan, wat het plezier en de ervaring ten goede komt.